Gema Foz - Concurs de Còmic Ciutat de Cornellà -web

Gema Foz, premiada al 38è Concurs de Còmic “Ciutat de Cornellà”

La nostra alumna d’Art Gràfic, Gema Foz, ha rebut el premi a l’Obra finalista per les seves pàgines “Convivència amb els humans”. La premiada va assistir al lliurament de premis, que es va dur a terme al Castell de la ciutat de Cornellà.

Vinyetes de ‘Convivència amb els humans’, de Gema Foz.

El Concurs de Còmics Ciutat de Cornellà, un dels més prestigiosos de l’estat, està adreçat a joves d’entre 12 i 30 anys. La iniciativa, que va néixer l’any 1985, té l’objectiu de fomentar la creació artística al món de les vinyetes i per ell han passat alguns dels autors actuals més reconeguts.

Premiades i premiats al concurs

La Joso està d’enhorabona enguany. A banda de Gema Foz, de l’Escola Joso Sabadell, entre els premiats d’aquest any també hi ha tres alumnes de l’Escola Joso de Barcelona. Els afortunats han estat Thalaya Joana Jódar Mad’Jarova, guanyadora a la Millor obra juvenil per ‘Tu pequeño convento’, Laura Sánchez Carrizosa, premi a la Millor historieta en català per ‘Formatge de cabra’, i Álvaro Torres Sánchez, Millor historieta d’humor per ‘Abuelas y gatitos’.   

El lliurament de premis és el tret de sortida dels actes de la 38a edició de la Mostra del Còmic de Cornellà, que inclou exposicions, tallers i xerrades. Podeu consultar el programa sencer aquí


📸Foto principal: Gema Foz davant les seves pàgines, premiades al 38è Concurs de Còmic “Ciutat de Cornellà”. Bravo!

Concurs de Postal de Nadal amb iSabadell.cat

L’Escola Joso Sabadell, centre de còmic i arts visuals, i el diari digital iSabadell, convoquen la 2a edició del Concurs de Postal de Nadal amb iSabadell.cat

Enguany, com a novetat, patrocinen el concurs el Rincón del Friki, llibreria especialitzada en còmic, manga, jocs de taula i de cartes, miniaturess i marxandatge, i Sabadell Còmics, llibreria especialitzada en BD, còmic USA, manga, artbooks i marxandatge.

Aquest concurs té l’esperit d’ajudar a donar a conèixer a futurs i futures professionals de la il·lustració, oferint un espai de visualització que diàriament arriba a moltes sabadellenques i molts sabadellencs.

Amb el concurs, també prentenem enfortir la col·laboració entre agents implicats en camps relacionats amb el dibuix i altres arts visuals de Sabadell. La ciutat ha estat, des de fa dècades, un pol artístic destacat i, com actors que som d’aquesta escena, volem impulsar col·laboracions conjuntes per posar en valor la idiosincràsia artística sabadellenca.

Finalment, el concurs forma part de l’aposta del digital iSabadell pel talent local. Al Concurs de Microrelats (de literatura) i al Concurs #EstiuSabadell (de fotografia) del diari, ara se suma el Concurs de Postal de Nadal, d’il·lustració.

BASES DEL CONCURS

Participació

1. Poden presentar-se a la segona edició del concurs de Postal de Nadal amb iSabadell.cat els i les alumnes que estiguin cursant Art Gràfic a l’Escola Joso Sabadell, durant el període 2022 – 2023, i que estiguin al corrent del pagament de les seves quotes.

2. Els i les alumnes que participin han de lliurar una il·lustració al voltant de la temàtica “Nadal a Sabadell”.

3. A la il·lustració no hi pot figurar cap text, amb l’excepció d’onomatopeies o d’aquells que puguin formar part d’elements de la il·lustració (com, per exemple, grafitis o el rètol d’un carrer en un paisatge urbà).

4. La tècnica de les obres és lliure. Les il·lustracions poden ser a color o en blanc i negre.

5. Cada participant pot lliurar més d’una il·lustració però no estan permesos els treballs corals.

6. Les obres lliurades han de ser de creació pròpia, originals i inèdites. La detecció d’una obra que no compleixi amb aquests requisits implicarà la seva desqualificació.

Lliurament d’obres

7. En tots els casos, l’alumne o alumna participant ha de lliurar un arxiu digital. Si la tècnica triada és tradicional, haurà de digitalitzar la il·lustració i lliurar-la atenent als requisits tècnics dels apartats 8, 9 i 10.

8. La mida de la il·lustració ha de ser de 3.200 x 2.400px, a 300 ppp de resolució i preferiblement en CMYK.

9. La il·lustració ha de cobrir la superfície total de 3.200px x 2.400px, però no pot haver-hi cap element important a la franja de 200px des del borde superior, ni a la franja de 600px des del borde inferior. Aquests espais estan reservats pels logos dels organitzadors i dels patrocinadors, així com pel crèdit de l’artista guanyador o guanyadora.

10. L’entrega de les obres participants ha ser preferiblement en format PDF o TIFF, però també s’acceptarà en JPG.

11. Els arxius s’enviaran a l’adreça de correu info@jososabadell.cat

12. El termini de presentació de les obres s’inicia amb la publicació d’aquestes bases i conclou dimecres 30 de novembre.

Jurat del concurs

13. Durant els cinc dies posteriors al tancament de recepció d’obres es reunirà el jurat per fallar l’obra guanyadora.

14. El jurat estarà compost per cinc representants: un/a en nom de l’Escola Joso Sabadell, un/a en nom del diari digital iSabadell, un/a en nom del Rincón del Friki, un/a en nom de Sabadell Còmics i un o una professional del món del dibuix i les arts visuals, acordat pels quatre primers.

15. L’Escola Joso Sabadell garantitza la imparcialitat i objectivitat del jurat, així com la transparència en l’execució del concurs.

Tria de l’obra guanyadora

16. El jurat podrà declarar desert el premi i resoldre qualsevol contingència no prevista en les presents bases.

17. Es notificarà la decisió del jurat, abans del dia 15, al guanyador o guanyadora, en cas d’haver-hi.

18. La decisió del jurat es farà pública abans del dia 17 de desembre al diari digital iSabadell.

Premi

19. El guanyador o la guanyadora rebrà un premi de 120€ abans d’acabar l’any i es publicarà la postal de nadal, amb la seva obra i els logos de les entitats impulsores i patrocinadores incorporats.

20. La publicació de la postal, en format digital, amb els logos de les entitats impulsores i patrocinadores, com a anunci pop-up intersticial del diari digital iSabadell es durà a terme els dies 25 i 26 de desembre. El mitjà difondrà el christmas a la portada del seu web durant els dies 25 i 26 de desembre, amb una difusió aproximada d’uns 12.000 impactes (iSabadell té de mitjana 6.000 visites úniques diàries).

21. La distribució de la postal, en paper, amb els logos de les entitats impulsores i patrocinadores, es durà a terme a partir del 19 de desembre al Rincón del Friki i a Sabadell Còmics. L’Escola Joso Sabadell també repartirà postals entre l’alumnat, visites i contactes.

Altres consideracions

22. Qualsevol obra que sigui considerada ofensiva per part del jurat pot ser refusada i quedar fora de concurs.

23. Els drets de reproducció de totes les obres presentades passen a ser de l’Escola Joso Sabadell, acreditant sempre a l’autora o autor.

24. L’Escola Joso Sabadell queda a la disposició de les alumnes i dels alumnes que tinguin qualsevol dubte sobre aquestes bases, així com dels i de les participants que vulguin conèixer aspectes del procés i els criteris de tria de l’obra guanyadora.

25. La presentació d’una obra suposa l’acceptació d’aquestes bases.


📸Imatge principal: il·lustració d’Andrea Cruz, guanyadora de la primera edició del concurs.

La Joso Sabadell se suma al Premi Jove de Còmic del Vallès

El premi vol fomentar la creativitat i la transformació social a través del còmic, amb l’objectiu de visibilitzar i denunciar violències i discriminacions racistes, masclistes i de qualsevol altra índole, que encara viuen determinades persones i col·lectius. També imaginar una societat on aquestes discriminacions no existeixin.

L’Escola Joso Sabadell s’ha sumat com a col·laborador de la iniciativa, adreçada a adolescents i joves d’entre 12 i 20 anys que visquin, treballin o estudiïn a Sabadell o a Terrassa. Hi ha dues categories: 12 a 15 anys i 16 a 20 anys.

Les obres que es presentin a concurs han de servir per sensibilitzar sobre les diferents discriminacions i violències, amb estil lliure, i han de tenir un mínim de dues vinyetes i un màxim de quatre pàgines. Els premis són de 100€ o 200€, en material i segons categoria, i un curs d’estiu a l’Escola Joso Sabadell.

Podeu consultar les bases íntegres i més informació sobre el concurs aquí.

Cartell del 1r Premi Jove de Còmic del Vallès Occidental per a la prevenció de la violència.

Lucas Roque il·lustra el cartell de ‘Muerte en Torrevieja’

El curtmetratge ‘Muerte en Torrevieja’ és el projecte de final de grau d’un grup d’estudiants de l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya).

Lucas Roque, alumne de 2n d’Art Gràfic de l’escola, ha dut a terme la imatge gràfica de la producció cinematogràfica. Seu és el disseny del títol, així com la il·lustració i el disseny del cartell.

'Muerte en Torrevieja' (2022). Cartell il·lustrat per Lucas Roqie.

La protagonista de ‘Muerte en Torrevieja’  és una noia de 21 anys, mare d’un fill no desitjat, que per sobreviure organitza apostes il·legals de balconing. “És un retrat de la cara B espanyola, excluida de l’europeïtzació, i de l’impacte de com el turisme està afectant als petits pobles costers”, explica Adriana Arratia, coguionista i directora del curt.  

De fet, va ser la pròpia Arratia qui va contactar amb el Lucas Roque per encomanar-li l’encàrrec.

‘Muerte en Torrevieja’ s’estrena dilluns 3 d’octubre a Cinesa Diagonal (Barcelona).


Curs Manga Escola Joso Sabadell Rokushi

Nou curs: MANGA!

Curs intensiu d’un any d’iniciació al manga.

El manga s’ha consolidat com el tipus d’historieta més llegida al món, fins i tot a països amb una forta tradició de còmic propi com els EUA o França. La seva atractiva estètica, així com la seva narrativa àgil i emocional, han conquerit els cors de lectores i lectors de totes les edats. 

El curs de manga de l’Escola Joso Sabadell està pensat per fer els primers passos a l’univers manga amb un programa d’estudis adaptable als interessos i el nivell individual de cada alumne, tractant aspectes essencials de dibuix, entintat, color, ús de trames, disseny de personatges, narrativa i composició de pàgines.

Durant el curs també s’analitzaran temàtiques, tècniques i estils dels autors més característics, així com els principals gèneres del manga (shonen, shojo, etc).  

Tant si tens ganes d’endinsar-te al manga per pura afició, com si vols resultats més exigents, aquest és el teu curs.

Contacta’ns per rebre més informació o resoldre els teus dubtes!

頑張りましょう


📷Imatge destacada: il·lustració de Rokushi, professora del curs.

Expo a Fancon de la Joso Sabadell

FanCon és un festival gratuït d’oci alternatiu que se celebra anualment a Palau-Solità i Plegamans. Al llarg de les seves nou edicions s’ha consolidat com un espai de referència del seu sector a Catalunya. L’Escola Joso Sabadell participa enguany amb una exposició de treballs d’alumnes d’Art Gràfic.

Quan des de l’organització de Fancon ens van oferir tenir un espai per fer una exposició de les gairebé tres dècades d’història de la Joso Sabadell, vam tenir clar que les protagonistes de la mateixa havien de ser la creativitat i el talent de les i dels nostres alumnes. Dit i fet, vam triar una petitíssima mostra d’obres d’alumnes que els darrers anys han dut a terme el curs d’Art Gràfic a l’escola.

Art Gràfic és el nostre curs professionalitzador. Al llarg de quatre anys, els i les alumnes es preparen per poder accedir a qualsevol professió on estigui involucrat el dibuix i també adquireixen molts coneixements bàsics de 3D, animació o disseny gràfic. Aquesta mostra és una tria variada de treballs duts a terme per alumnes d’Art Gràfic de l’Escola Joso Sabadell, de les generacions dels darrers anys. Per les nostres aules han passat alumnes que actualment són autores i autors de renom. Un bon grapat ara són profes al centre.

Fancon

L’organització de Fancon suma múltiples associacions capdavanteres en els seus camps del lleure alternatiu, per crear una gran programació apta per a tots els gustos. Els jocs de taula, el cinema alternatiu, la literatura fantàstica, el món asiàtic, els jocs de rol, les miniatures, els videojocs, els rols en viu, la recreació històrica, el podcasting o el còmic són exemples dels mons que trobem a FanCon.

Podeu veure la programació del festival aquí.


📸 Imatge destacada: una part de l’exposició a l’entrada del Pavelló Maria Víctor, nucli central de Fancon.

Marina Vidal nominada als Achievements Awards de l’ESFS

Marina Vidal, profe de Còmic-Manga al nostre centre, ha estat nominada pel seu treball d’il·lustració a ‘Igualtat de Ritus’, novel·la de Terry Pratchet publicada per primer cop en català de la mà de Mai Més. Vidal va dur a terme la portada i les il·lustracions interiors.

Concretament, Marina Vidal està nominada en la categoria de Best Work of Art (millor obra d’art), als 2022 Achievements Awards de l’European Science Fiction Society (ESFS). Dins d’aquests guardons també es premien la millor obra de ficció, el millor fanzine o la millor publicació infantil, entre d’altres.

‘Igualtat de ritus’, de Terry Pratchet, il·lustrada per Marina Vidal.

L’ESFS és una prestigiosa organització internacional d’aficionats i professionals d’aquest gènere, que es compromet a promoure la ciència ficció a Europa i la ciència ficció europea a tot el món. Va néixer al 1972 i és la impulsora dels guardons, que es lliuren anualment a un país europeu diferent en el marc d’esdeveniments locals de ciència ficció. El darrer cop que es va celebrar a Espanya va ser al 2016 a Barcelona.

Enguany la ciutat que acollirà l’esdeveniment és Dudelange (Luxemburg) sota la Luxcon 2022. Els guanyadors i les guanyadores s’anunciaran durant la cita, que tindrà lloc del 7 al 10 d’abril.

Cartell de la Luxcon 2022.

Molta sort, Marina!


📸 Imatge destacada: logo de l’ESFS.

Es publica el darrer treball d’Àlex López: ‘Terrance the hothead’

Fa uns mesos es va publicar el 4t volum de la col·lecció ‘S.O.S.: Society of Substitutes’, publicat als EUA per Harper Collins, amb guió d’Alan Katz (guionista de vàries sèries nominades als Emmys), i il·lustrat per l’Àlex López, el nostre profe de Narrativa i Guió de primer d’Art Gràfic.

De nou Àlex López acaba de publicar als EUA, ara com a il·lustrador de Terrance the hothead, un llibre escrit per la logopeda pediàtrica Lisa Cloherty i que ajuda als nens a saber reconèixer les emocions i poder regular-les per aconseguir establir relacions i amistats sense problemes.

Terrance The Hothead by Lisa Cloherty & Alex Lopez
Una pàgina del llibre.

En Terrance és una tetera de cap calent que sempre bull per problemes petits. Aquest temperament fa que li sigui difícil saber si Lanie Cup s’està burlant d’ell o simplement vol ser la seva amiga. Si Terrance aprèn a calmar-se, podria ser l’inici d’una bonica amistat.

El llibre està pensat per ser utilitzat per pares, logopedes i educadors, per ensenyar a la mainada a expressar com se senten, entendre com se senten els altres, mantenir la calma i construir amistats.


📸Imatge principal: fragment de la portada de ‘Terrance The Hothead’ de Lisa Cloherty i Àlex López.

“Mil Brujas” (Verkami), amb participació de professores de l’escola

MIL BRUIXES sobrevolen els cels de diferents ciutats de tots els continents, des de Salem a Kuala Lumpur. A dalt de les escombres, el seu pas desperta diferents emocions i sentiments entre les persones que les contemplen. Admiració, enveja, respecte o temor davant d’unes dones que només fan el que millor saben fer, allò per al que han nascut: VOLAR.

Tret de sortida de la campanya de crowdfunding de ‘Mil Brujas’, un còmic on participen 36 autores de còmic, periodistes, poetes, pintores, escriptores, dissenyadores i youtubers, de forma altruista.

Entre les autores que hi participen figuren tres professores de l’Escola Joso Sabadell, Alicia Grande, Mai Egurza y Pam López, l’exprofessora Alba Soprano i l’ex-alumna Perditah Byrnison.

Part dels beneficis de l’obra es destinaran a l’assocació per a l’emancipació de dones i nenes, Emargi.

Si la campanya té èxit, es preveu que les i els mecenes rebin els còmics i les recompenses al llarg del mes de juny del 2022.

Web de la campanya.


📸 Imatge de la campanya de ‘Mil Brujas’ (Verkami) i una de les pàgines de la Pam López 🧙‍♀️

El diari iSabadell presenta dues publicacions en paper, dissenyades per Miquel Àngel Claveria

Claveria, que és el nostre professor de disseny gràfic d’Art Gràfic, també ha dissenyat la identitat visual amb la que l’iSabadell celebrarà el seu 10è aniversari.

A la presentació, a càrrec del director del digital, Jordi de Arriba, va estar convidat el Miquel Àngel per explicar el procés creatiu. També va assistir la periodista de l’iSabadell, Júlia Ramon.  

Logo de l’iSabadell i dels 10 anys del mitjà.

El logo beu de la línia gràfica del mitjà, simple i assentada sobre el blanc. El protagonista absolut és l’imagotip: el 10, gran, central, basat en el cercle i la ‘i’ del logo original (reconvertida ara en un 1) i amb els colors magenta i verd distintius del digital. 

El Miquel Àngel també ha estat l’encarregat de la direcció d’art, el disseny i la maquetació de les dues publicacions en paper que ha llençat l’iSabadell. Un Especial, de 100 pàgines, per commemorar els 10 anys, i un Anuari, de 80, que serà el primer d’una nova publicació anual. Han participat també a l’edició els seus companys de l’estudi Mijuro, el Joan Carles Claveria i el Roger Surroca (ambdós, exalumnes de l’escola i que van formar part de la primera generació d’Art Gràfic de la Joso Sabadell),

Portades de l’Especial i de l’Anuari de l’iSabadell.
Algunes pàgines de l’anuari i de l’especial de l’iSabadell.

📷Foto de portada: Miquel Àngel Claveria durant la presentació. Autor: David B. (iSabadell).