2a edició de ‘L’Estètica del Terror’

En el marc del Festival de Cinema de Terror, l’Escola Joso Sabadell organitza una exposició a l’Acadèmia de Belles Arts amb una quarantena d’il·lustracions que aborden la temàtica de la por.

Mans espectrals que s’obren pas des de la foscor del bosc amenaçant amb atrapar-nos, figures sobrenaturals amorfes, intimidatòries i desassossegants, mirades inquietants que es claven en l’espectador… urpes, ullals, tenebror. Imatges que evoquen terror. Il·lustracions de la mostra ‘L’Estètica del Terror’ que acollirà durant un mes l’Acadèmia de Belles Arts.

La inauguració de l’exposició ha tingut lloc dijous 14 de març, a les 18.30h. En plena agenda d’activitats del dotzè Festival de Cinema de Terror de Sabadell, que va donar el seu tret de sortida diumenge 10 i se celebrarà fins al 17. Les obres es podran veure a les parets de la galeria fins al 5 d’abril.

Les il·lustracions són obra d’alumnes dels diferents cursos de l’Escola Joso Sabadell. La varietat d’estils, d’autores i autors d’edats i etapes en la seva relació amb el dibuix molt diverses, creen i recreen el terror des dels seus abordatges estètics particulars. 

En conjunt, visions tan diverses sobre la por, formen un crisol de paratges, personatges o històries que provoquen terror i, tanmateix, cerquen ser atractius. L’estètica del terror.

El cartell

Trencant un escenari vermell, d’un vermell intens i profund, protagonitza el cartell d’enguany una noia de blanc, a la gatzoneta, al costat de la seva katana clavada a terra. Davant seu, en primer terme, un esquelet i el cadàver d’una nena. La misteriosa figura ens mira fixament, amb el rostre cobert per una màscara decorada amb una amenaçadora dentadura. 

L’emmascarada és Erica Slaughter, personatge principal de ‘Something Is Killing the Children’. L’autora de l’art del cartell, Marina Vidal, homenatja amb la il·lustració a aquesta sèrie de còmics de terror, iniciada al juny de 2019, que acumula una legió de fans i el reconeixement de la crítica especialitzada (té al seu haver, per exemple, tres Eisner: dos a millor escriptor i un a millor sèrie). Prova d’això és que inicialment la col·lecció havia de tenir cinc números i ja en porta trenta-cinc. I properament es podrà veure una adaptació a Netflix. 

Marina Vidal va néixer a Sabadell al 1993. És dibuixant i il·lustradora. Sobretot s’identifca amb l’etiqueta de cover artist. No és per menys; si parlem de portades il·lustrades de ciència ficció i fantasia, parlem de Marina Vidal. Seves són, entre moltíssimes d’altres, les portades de les novel·les de Terry Pratchett de l’editorial Mai Més (la darrera és ‘Germanes Fatals’) o de la sèrie ‘Alcatraz’ de Brandon Sanderson, de l’editorial B de Blok. Va ser alumna de l’Escola Joso Sabadell entre 2005 i 2012. Com a professora del centre s’incorporà al 2018. Actualment imparteix classes de Còmic – Manga i de l’assignatura de Dibuix I al primer curs d’Art Gràfic. 


📸Fotografia principal: Edna Valls y Geray Serrano, de 1r i 4t d’Art Gràfic respectivament, assenyalen les seves obres.

Comments are closed.