30 anys!

L’Escola Joso Sabadell va inaugurar-se al 1993. Enguany celebrarem el nostre 30è aniversari.

30 anys… com passa el temps! Aquest estiu farà tres dècades que l’Escola Joso va obrir les seves portes a Sabadell. Primer ubicats al carrer Escola Pia, al 2005 ens vam traslladar a l’actual emplaçament, al número 19 del passeig Manresa. 

Una dècada abans, al 1982, va iniciar la seva activitat l’Escola Joso a Barcelona, fundada per Josep Solana, Joso. La Joso, que és com popularment es coneix, és el centre docent d’arts visuals especialitzat en còmic més antic de l’estat.

En tots aquests anys, l’Escola Joso Sabadell ha tingut professors que han estat a la vegada reconeguts professionals en els seus respectius camps gràfics. És el cas, per exemple, del sabadellenc Carlos Hierro, Iron, un dels primers docents de la nostra escola, que va publicar als anys noranta en les cèlebres revistes Makoki i El Víbora. Avui en dia Iron viu a Lübeck (Alemanya) on ha bastit una prestigiosa carrera internacional com a tatuador. L’any passat vam poder gaudir d’una exposició dedicada a ell a Impaktes Visuals.

La Joso de Sabadell també ha estat cantera local de cèlebres professionals actuals. Alguns compaginen la seva tasca amb la docència al nostre centre. D’alumnes a professors. És el cas, per exemple, del Cesc F. Dalmases. Un dels nostres primers alumnes i que, a banda de pàgines i il·lustracions per multitud de publicacions, actualment ja té al seu haver set còmics dibuixats per ell. El darrer: La Piràmide Inmortal, adaptació de la novel·la de Javier Sierra. El Cesc és professor al nostre curs d’Art Gràfic. 

Un altre exemple: la Marina Vidal, que va ser alumna nostra a la primera dècada dels 2000 i que actualment és professora del nostre curs de Còmic-Manga. Si parlem de portades il·lustrades de ciència ficció i fantasia, parlem de Marina Vidal. Seves són, entre moltíssimes d’altres, les portades de les novel·les de Terry Pratchett de l’editorial Mai Més o de la sèrie Alcatraz de Brandon Sanderson, de l’editorial B de Blok.  

Fins i tot entre els exalumnes de la darrera dècada de l’escola ja trobem incipients grans professionals. És el cas de la Lorena Calderón, que va finalitzar Art Gràfic al 2020. Amb només vint-i-cinc anys ja té una sòlida carrera al darrera: guanyadora del Concurs de Manga 2017 del Saló del Manga, pàgines publicades a la revista Planeta Manga i el seu primer còmic a les llibreries, Un été au chalet.  

Dalmases, Vidal i Calderón són tres exemples d’un llarguíssim llistat d’exalumnes que han esdevingut autors consolidats. Ens hem deixat fora molts noms, però durant els propers mesos, en el marc de les activitats que organitzarem per celebrar els nostres 30 anys, us anirem presentant a molts d’altres. 

Perquè tres dècades després podem dir amb orgull que el còmic i la il·lustració a Sabadell, a Terrassa i al Vallès Occidental no es poden entendre sense l’Escola Joso Sabadell.


🎉30🎂anys🎊

La il·lustració del logo d’aquesta entrada és obra de Paula Fernández, exalumna de la 5a generació d’Art Gràfic.

1 comment

  1. Pingback: Un logo per als 30 anys - Escola Joso SabadellEscola Joso Sabadell